DIABETES TYPE 1 EN TYPE 2

In Nederland hebben meer dan 900.000 mensen diabetes1. Het is een chronische ziekte die in verschillende vormen voorkomt. De meest bekende vormen zijn diabetes type 1 en type 2. Beiden hebben te maken met het hormoon insuline dat in de alvleesklier gemaakt wordt. Mensen met diabetes maken dit hormoon onvoldoende of helemaal niet meer aan, of de insuline wordt niet goed opgenomen. Bij beide soorten diabetes komt er te weinig glucose in de cellen en blijft er teveel glucose in het bloed. Hierdoor stijgt de bloedglucosewaarde. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Deze vorm van diabetes uit zich vaak al op jonge leeftijd. De cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken werken slecht of helemaal niet meer. Mensen met diabetes type 1 zijn daarom direct afhankelijk van insuline. Van alle mensen met diabetes, heeft zo’n 10% diabetes type 1.

Er zijn veel meer mensen met diabetes type 2 (zo’n 90% van alle diabeten). Bij deze groep mensen is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Mensen met diabetes type 2 hebben mogelijk al diabetes gerelateerde klachten en krijgen misschien al medicatie voorgeschreven. Daarnaast is er nog een grote groep mensen die klachten hebben maar waarbij de diagnose diabetes nog niet is gesteld.  
1: www.zorgprismapubliek.nl

 

HEB IK DIABETES?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag, moet u weten wat uw bloedglucosewaarde is. Bij de huisarts kan dit vastgesteld worden door middel van bloedonderzoek. Dit kan door een eenvoudige vingerprik op bloedglucosewaarde. De waarde is afhankelijk van wat u gegeten heeft en het tijdstip van de dag. De huisarts kan via een laboratoriumonderzoek ook vaststellen wat uw HbA1c waarde is. Dit geeft een beeld van uw gemiddelde bloedglucosewaarden over de afgelopen 6 à 8 weken. Dit onderzoek wordt gebruikt bij mensen die al behandeld worden voor diabetes om te beoordelen of de bloedglucosewaarde goed onder controle is. Ook thuis kunt u met behulp van een bloedglucosemeter uw bloedglucose testen. Dit kan u helpen om uw diabetes beter onder controle te krijgen. Is mijn bloedglucose te laag? Of is deze te hoog? Zowel een te lage of te hoge glucosewaarde kunnen ervoor zorgen dat u zich niet goed voelt. Bespreek met uw huisarts of praktijkondersteuner wat een goede streefwaarde is.

 

DIABETES EN DAN ….

Indien uw huisarts vaststelt dat u diabetes type 2 heeft, dan krijgt u in eerste instantie het advies om goed op uw voeding en beweging te letten. Het is namelijk zo dat een gezonde leefstijl, en voldoende beweging – passend bij uw mogelijkheden – kunnen voorkomen dat de klachten verergeren. Afvallen kan een gunstig effect hebben op uw bloedglucosewaarden. Ook kan het zijn dat u minder of geen medicatie nodig heeft indien u kiest voor meer bewegen en gezonder eten.

 

KLACHTEN DIE KUNNEN WIJZEN OP DIABETES

 • veel dorst, vaak plassen
 • wazig of slecht zien
 • een slap en moe gevoel
 • terugkerende infecties (bijv. blaasontsteking) of wondjes die slecht genezen
 • kortademigheid, of pijn in de benen bij het lopen 

De enige manier om diabetes vast te stellen is door het glucosegehalte in het bloed te meten. Dit kan bij uw huisarts.

RISICOGROEPEN

De kans op het ontwikkelen van diabetes wordt groter naarmate u ouder wordt, maar ook bij: 

 • overgewicht 
 • een langdurig hoge bloeddruk
 • een hoog cholesterol
 • weinig beweging
 • roken
 • diabetes in de familie
 • een voorgeschiedenis met zwangerschapsdiabetes
 • mensen van Surinaams-Hindoestaanse, Turkse, of Marokkaanse afkomst

 

VERGOEDING TESTMATERIALEN

In Nederland krijgt niet iedereen een bloedglucosemeter met bijhorende teststrips vergoed via de zorgverzekeraar. Dit hangt af van het type diabetes dat u heeft en of u insuline gebruikt. Meestal worden de meter en teststrips niet vergoed voor mensen die alleen orale medicatie gebruiken of die door middel van een dieet hun diabetes onder controle houden. Om te achterhalen of u in aanmerking komt voor vergoeding van testmaterialen raden wij u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Mocht u niet in aanmerking komen voor vergoeding en wilt u toch weten hoe hoog uw bloedglucosewaarde is, dan kunt u ook zelf testmateriaal bestellen. U ontvangt een startpakket waarmee u 100x uw bloedglucose kunt meten. Testen gaat eenvoudig en snel. In het pakket vindt u alle informatie over het gebruik van de meter. Heeft u vragen, dan staan wij u ook graag telefonisch te woord.